Halmos Monika

"A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát."
Pablo Picasso

Szeretném megmutatni az élet ama kis csodáit, amelyek nap mint nap körülvesznek minket. Azt a gazdagságot, amelyet a minket körülölelő természet és az anyanyelvünk nyújt. Több mint fél évszázadnyi esztendővel a hátam mögött, az X generáció tagjaként úgy érzem, jogom van írni egyet s mást az életről, amit kezdek megismerni.

Valahogy úgy érzem, hogy már felértem egy hegygerincre. Innen letekintve az utak, az ösvények szerkezete többé-kevésbé világosan látszik, mint egy térkép, kezd kirajzolódni az élet szövevénye. Talán éppen ezért töltöm napjaim nagy részét kis, magam szőtte birodalmamban: kertemben, műhelyemben, a konyhában és a gyerekek közt. Növényekkel, virágokkal, könyvekkel, álmokkal, étellel-itallal. Az ezekben rejlő életbölcsességeket, egyszerű praktikákat és nagyszerű alkotásokat szeretnék az olvasóim, a hallgatóim elé tárni, bemutatni egy boldog és gyönyörű világot, amely ott lehet karnyújtásnyira.

Úgy tűnik, nekem különös sorsot szánt az élet: tengernyi munkát kora gyerekkoromtól, azt, hogy mindig gondoskodnom kelljen valakikről, hogy a magam erejéből, autodidakta módon és könyvekből tanuljak meg sok mindent, hogy aztán a magam útját járhassam. Több mint fél évszázad és két halálközeli élmény kellett ahhoz, hogy merjek lebénult arccal is szembenézni a világ kihívásaival, merjem élvezni azt, amit sikerült elérnem. Élvezni a napnak örömét – carpe diem – örülni a reggelnek, a napkeltének, a szürke esőnek (mert elmúlik!), örülni mindennek, mosolyogni úgy, hogy csak a szemem mosolyog.

Örülök, amikor egy előadáson, író-olvasó találkozón ott ülnek a "rajogóim", hozzák dedikáltatni a könyveiket, és vannak olyanok is, akik elárulták, megvan neki a "Halmos Monika összes". Örülök, amikor elhívnak egy virágos eseményre, sütni-főzni a közönséggel, és látom, hogy ízlenek a virágos finomságaim. Örülök, amikor egy-egy izgalmas kreatív megbízást kapok: adventi koszorút készítek golyóscsapágyból, karácsonyi üdvözlőlapra csábítót fotót szennyvízszivattyúról, fűszerekből mozaikot, vagy egy kiállításra mohával-mozaikkal mesésre komponált wc kagylót. Még ma is könny szökik a szemembe, amikor először nyitok ki egy frissen megjelent könyvet, elérzékenyít az a finom nyomdaszag - egy új könyv olyan, mint egy-egy újabb gyermek. Több, mint húsz éve kutatom az ehető virágok világát, és ennek köszönhetően ma már Magyarországon elfogadott lett a virág a gasztronómiában. Munkám sikerét talán az is bizonyítja, hogy egyre többen csenik el cikkeimet, képeimet, receptjeimet, és teszik közzé sajátjukként... úttörőnek lenni nehéz, de mindig gyümölcsöző feladat...

Jelen pillanatban három új könyvön dolgozom, amelyek az év második felében látnak majd napvilágot. Szabad időmben olvasok, kóstolgatom a keleti kultúrát - tai chi, kínai kalligráfia és gasztronómia -, akvarelleket festek, régi bútorokat élesztek újjá, dolgozom egy hatalmas, családtörténeti művön, amely 200 év eszenciája lesz történetekkel, képekkel, receptekkel, eldugott helyekre kirándulok, sütök-főzök - tulajdonképpen ugyanazt csinálom, ami a munkám is.

Számokban:

4 gyerek,

4 unoka,

84 könyv,

25 év az ehető virágok kutatásában

RózsakunyhóIdőrendben:

1991-1997. Flower stylistként fotósokkal dolgoztam együtt, ez időben alakítottuk ki Budaházy László fotóművésszel azt a dekoratív stílust, amit azután meghatározó lett a képeslap- és naptár-fotózásban. Ebben az időben jelentek meg első publikációim is a Kertbarát Magazinban, a Magyar Konyhában, az Elite Magazinban. Hargitai György mesterszakács szakácskönyveinek készítésénél működtem közre, mint látványtervező. Tudásomat Gregor Lersch kurzusain tökéletesítettem.

1998- 2006. A Gabula Art Fotóstúdiónál folytattam eddig megkezdett pályámat. A Szalay Könyvkiadóval szoros munkakapcsolat alakult ki, számtalan művem jelent meg náluk. Ez idő alatt tanulmányoztam Hundertwasser művészetét, J. Itten színelméletét, valamint akvarellfestést tanultam a Bad Reichenhall-i Művészeti Akadémián Gina Wangtól, üvegfestést Budapesten Bukta Norberttől és az ételkészítés titkait mesterszakácsoktól. A gyógy- és vadnövények felhasználásának mikéntjét osztrák és német szakembereknél tanultam, legutóbb Ingrid Kleindienst-John kurzusán.

A keleti kultúrában való elmélyedésemet Áprily Renáta (taichi) segíti, a kínai kalligráfiában pedig Horváth Janisz mester segíti a tusba mártott ecsetemet.

1999-ben jelent meg az ehető virágokról szóló első művem, a Varázslatos virágízek, amely egy csapásra ismertséget hozott. Több televíziós szereplés, egymást követő ismeretterjesztő eladások, workshopok keretében a non-formális, élményszerű oktatás révén adom át azóta is a tudást az érdeklődőknek.

2007-2013 között egy megpróbáltatásokkal teli időszak következett, amely közben nagy tervekkel és reményekkel telve hoztam létre 2011-ben a Rózsakunyhó Alkotóműhelyt. Alkotó tevékenységem és szerzői munkám azóta ennek keretében bontakozik ki.

Saját fotóstúdiónkban elsősorban ételfotózással, szakácskönyvek készítésével foglalkozunk. Több magazin gasztronómiai rovatának, illetve a LifeNetwork "Virágkonyha" című műsorának szerkesztője vagyok, publikálok a print- és online média számos, az egészséges életmódot népszerűsítő felületén. Írásaimat többek közt a Kertbarát Magazinban, A mi erdőnk Magazinban, az Aromatika Magazinban, a Herbáció Magazinban, a www.pannonhirnok.com, az Origo Táfelspicc rovatában olvashatják.

Rendszeresen tartok előadásokat, workshopokat a Food Styling & Food Foto (Ételfotós tanfolyam), a Country Flower Styling (virágkötészeti tanfolyam), és az ehető virágok témakörében, "zöld" gyerekfoglalkozásokat az egészséges kert és az egészséges konyha megismeréséért, idehaza és német nyelvterületen egyaránt. Virágos bemutatókat, főzőkurzusokat kisebb társaságoknak, céges rendezvényeken, főzőiskolában.

Vendéglátósok és egyéni vásárlók részére saját termesztésű friss, ehető virágokat és ehető virágokból készült ínyenc termékeket - lekvárok, szörpök, ételízesítők, sütemények - kínálok.

Nézzen körül honlapomon, a virágos misszióm teremtette világban!

Megjelent könyveim listáját ITT találja!

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvajánló

Viragkonyhaborito
Ibolyás szakácskönyv
Rózsás könyv
Levendulás könyv német

Akiket ajánlunk

 

Lifetv logo
 
 Mindenmentes
 
 Noszlopi Finomságok
ugrás az oldal tetejére