Kert

Az ehető virágok mindegyike „zöld élelmiszer”. Termesztésüknél a biológai gazdálkodást kell követnünk! Az ehető virágos kert biokert is egyben, ahol minden levél, virág a tányéron végezheti. Sőt, a legszebb ehető virágok a permakultúrás gazdaságokban virulnak!

Megfelelő növénytársítással nem csak a kert lesz dekoratív, de a növények egymásra gyakorolt hatását kihasználhatjuk. A sarkantyúka, a zsálya, a bársonyvirág rovarriasztó hatásúak, ennek a veteményesben is nagy hasznát vehetjük. .A levendula jó hatással bír a rózsára: távol tartja a levéltetveket. A mi kertünkben a levendulást rózsasorok váltják, és egy sor körömvirág szegélyezi, nagyon jól bevált ez a társítás!

A talajtakarás nagyon fontos része az átgondolt kertészkedésnek: vizet és saját energiánkat takaríthatjuk meg, hiszen nem kell gyomlálni! Talajtakaráshoz a legjobb a szalma, a lekaszált fű, a megdarált komposzt. A talajtakarás sokoldalúan hat a növények növekedésére, a talaj szerkezetére és termőképességére, ugyanakkor pótolja a talajművelés egy részét is. A helyesen kialakított szerves takaróréteg nemcsak hatékonyabb párolgáscsökkentő, mint a csupasz talajfelszín, hanem a kelő gyomokat is elfojtja, a cserepesedést megakadályozza, a nedvességet pedig folyamatosan tartja a felső talajrétegben, ezáltal a talajéletet jelentő mikroorganizmusoknak is kiváló életteret biztosít.

Ha csak tehetjük, gyűjtsünk esővizet az öntözéshez. Legjobb reggel, vagy koraeste locsolni. A kánikulai időszakban érdemes nagyobb figyelmet fordítani a locsolásra, ezt dúsabb virágzással hálálják meg növényeink.

Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsony növekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket. Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében! Tápoldatnak mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk. A csalánból erjesztett lé természetes növénykondicionáló, amelyhez más növényi részeket is keverhetünk. A körömvirág levelei és szára, valamint a gyógynövényfélék feleslegessé vált részei mind az erjesztett lébe kerülhetnek. Meleg helyen, letakarva érleljük, amíg a hab eltűnik a tetejéről. A növényi oldatokat a tenyészidőszakban többször is kijuttathatjuk azokra az ágyásokra, amelyekben folyamatos virágzást szeretnénk elérni.

Ne vesszen kárba semmi se! A feleslegessé vált növényi részeket, elszáradt leveleket, szárakat komposztáljuk. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek a növények számára.

Ha egyszerre sok virág nyílik, több mint amennyit egyszerre fel tudunk használni, érdemes megszárítani. Kisebb mennyiségeket egy tálcán szétterítve, szellős, meleg helyen is megszáríthatunk. De ha nagyobb mennyiség virágzik ki, jó szolgálatot tehet egy házilag készített, napkollektoros aszaló, amelyben gyorsan, kíméletesen és olcsón száradnak meg a virágok. Így színüket és aromájukat a lehető legnagyobb mértékben megőrzik. A mi aszalónkat édesanyám készítette sörösdobozok felhasználásával. Két szezon után bátran állíthatom, nagyon jól bevált: virágot, fűszernövényeket szárítunk, zöldséget, gyümölcsöt aszalunk benne.

 "Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban"
Audrey Hepburn

 Nézzen be webshopunkba, ahol ehető virágok magjait is megvásárolhatja!

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
 
ugrás az oldal tetejére