A friss EHETŐ virágok napi választékáról ITT tájékozódhat.

KÖNYVEINKBEN a legfontosabb tudnivalókat és a legjobb recepteket olvashatja.

Szívesen tartunk vetített képes ELŐADÁSt az ehető virágok termesztéséről, felhasználhatóságukról, az élelmiszer-biztonságról.  Akár könyvbemutatóval, kóstolóval, ételkészítési bemutatóval, színpadi „főzőshow” –val egybekötve. Könyvtárak, életmódklubok, kertbarát körök, művelődési házak és rendezvényszervezők figyelmébe ajánljuk!

A keceli adventi kiállítás előadása. (2014.)

Ízelítő a Kék bolygóból., és az egyik legnépszerűbb reggeli műsorból.

Mi minden lehet ehető virágból? Akár menyasszonyi csokor is.

KÓSTOLÓprogramunk üde színfoltja lehet egy baráti összejövetelnek, céges rendezvénynek, virágos eseménynek, konferencia szünetének. Kötődhet általánosan az ehető virágok színes világát felölelve, vagy kiemelten, egy-egy virág köré csoportosítva. A kóstolóprogram még különlegesebb élménnyé válik kellemes háttérzenével. Könnyed Chill Out zongoramuzsikát kínálunk ehhez, amellyel a virágok és a zene harmóniája varázsolhatja el a közönséget.

Ízelítőként:

Ibolya Nap, Gödöllő, Királyi Kastély, Barokk Színház, ahol már 8 éve rendszeres vendégek vagyunk.

Rózsakóstoló, Pálmaház Herbárium

Az ehető virágokkal való sütés-főzés tudományát FŐZŐTANFOLYAMainkon sajátíthatják el. A 3 órás alkalmakon megismerhetik az adott virágot, a termesztés, gyűjtés, a konyhai felhasználás mikéntjét. Megmutatom, hogyan lehet velük díszíteni, ízesíteni, mit rejt a virág lelke – beszélgetünk virágokról, virágos helyekről, virágos élményekről. A helyszínekről és az időpontokról a PROGRAMJAINK menüpontban tájékozódhat, helyszínünk 2017. májusától a MINDENMENTES FŐZŐSULI Szigetszentmiklóson, ahol garantáltan glutén- és laktózmentes finomságokat készítünk, virágokkal

A FŐZŐTANFOLYAM házhoz is megy: ha szeretné, hogy az Ön otthonában, családja, barátai társaságában mutassam be az ehető virágok világát.

Ilyen volt egy akácvirág sütés egy esős szombaton egy mogyoródi családnál.

Ha kedvelik a VIRÁGKONYHA Facebook oldalát, naponta friss virágos híreket és ehető virágos recepteket olvashatnak!

A LifeNetwork csatornán nézze a VIRÁGKONYHA című műsort, amelynek receptjeit a life.hu-n naprakészen olvashatja!

Egy gyönyörű virágcsokor a kertedből? Megmutatjuk, hogyan csináld! Egy kis színtan, kompozíciós szabályok, tippek és trükkök, hogyan legyen csodás csokrod a saját virágaidból, vagy a mező vadvirágaiból. Kurzusaink Borbás Ágival, a Dekor és mentha blog szerzőjével, folyamatosan indulnak. Az időpontokról és helyszínekről a PROGRAMJAINK menüpontban tájékozódhatnak.

A virágokkal való sütés-főzés titkaiba kóstolhatnak bele virágos főzőtanfolyamainkon. Egy kis bepillantás a virágos konyhába, fontos tudnivalók és a legfinomabb virágos ételek, az évszaknak és a kívánságnak megfelelően! Az együtt főzés örömére hívjuk a virág-kedvelőket!

Főzőtanfolyamainkat kihelyezett helyszíneken is vállaljuk, akár Önnél is! Egy kerti parti, vagy egy születésnap nem is lenne igazi virágok nélkül - és ha még meg is lehet enni...

Ízelítő egy egész napos, akácvirágos sütő-főző napról: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585801028250448.1073741877.149283145235574&type=3

Betekintés a kurzusok világába: http://halmosmonika.blogspot.hu/2014/07/levedulabolondulas.html

Ízelítő:

Kiskertész tanfolyam a Kunterbunte Welt-tel közösen

Ehető vadnövény túra

Szívesen tartunk vetített képes ELŐADÁSt az ehető virágok termesztéséről, felhasználhatóságukról, az élelmiszer-biztonságról.  Akár könyvbemutatóval, kóstolóval, ételkészítési bemutatóval, színpadi „főzőshow” –val egybekötve. Könyvtárak, életmódklubok, kertbarát körök, művelődési házak és rendezvényszervezők figyelmébe ajánljuk!

Az ehető virágok mindegyike „zöld élelmiszer”. Termesztésüknél a biológai gazdálkodást kell követnünk! Az ehető virágos kert biokert is egyben, ahol minden levél, virág a tányéron végezheti. Sőt, a legszebb ehető virágok a permakultúrás gazdaságokban virulnak!

Megfelelő növénytársítással nem csak a kert lesz dekoratív, de a növények egymásra gyakorolt hatását kihasználhatjuk. A sarkantyúka, a zsálya, a bársonyvirág rovarriasztó hatásúak, ennek a veteményesben is nagy hasznát vehetjük. .A levendula jó hatással bír a rózsára: távol tartja a levéltetveket. A mi kertünkben a levendulást rózsasorok váltják, és egy sor körömvirág szegélyezi, nagyon jól bevált ez a társítás!

A talajtakarás nagyon fontos része az átgondolt kertészkedésnek: vizet és saját energiánkat takaríthatjuk meg, hiszen nem kell gyomlálni! Talajtakaráshoz a legjobb a szalma, a lekaszált fű, a megdarált komposzt. A talajtakarás sokoldalúan hat a növények növekedésére, a talaj szerkezetére és termőképességére, ugyanakkor pótolja a talajművelés egy részét is. A helyesen kialakított szerves takaróréteg nemcsak hatékonyabb párolgáscsökkentő, mint a csupasz talajfelszín, hanem a kelő gyomokat is elfojtja, a cserepesedést megakadályozza, a nedvességet pedig folyamatosan tartja a felső talajrétegben, ezáltal a talajéletet jelentő mikroorganizmusoknak is kiváló életteret biztosít.

Ha csak tehetjük, gyűjtsünk esővizet az öntözéshez. Legjobb reggel, vagy koraeste locsolni. A kánikulai időszakban érdemes nagyobb figyelmet fordítani a locsolásra, ezt dúsabb virágzással hálálják meg növényeink.

Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsony növekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket. Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében! Tápoldatnak mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk. A csalánból erjesztett lé természetes növénykondicionáló, amelyhez más növényi részeket is keverhetünk. A körömvirág levelei és szára, valamint a gyógynövényfélék feleslegessé vált részei mind az erjesztett lébe kerülhetnek. Meleg helyen, letakarva érleljük, amíg a hab eltűnik a tetejéről. A növényi oldatokat a tenyészidőszakban többször is kijuttathatjuk azokra az ágyásokra, amelyekben folyamatos virágzást szeretnénk elérni.

Ne vesszen kárba semmi se! A feleslegessé vált növényi részeket, elszáradt leveleket, szárakat komposztáljuk. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek a növények számára.

Ha egyszerre sok virág nyílik, több mint amennyit egyszerre fel tudunk használni, érdemes megszárítani. Kisebb mennyiségeket egy tálcán szétterítve, szellős, meleg helyen is megszáríthatunk. De ha nagyobb mennyiség virágzik ki, jó szolgálatot tehet egy házilag készített, napkollektoros aszaló, amelyben gyorsan, kíméletesen és olcsón száradnak meg a virágok. Így színüket és aromájukat a lehető legnagyobb mértékben megőrzik. A mi aszalónkat édesanyám készítette sörösdobozok felhasználásával. Két szezon után bátran állíthatom, nagyon jól bevált: virágot, fűszernövényeket szárítunk, zöldséget, gyümölcsöt aszalunk benne.

 "Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban"
Audrey Hepburn

 Nézzen be webshopunkba, ahol ehető virágok magjait is megvásárolhatja!

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
 

Könyvajánló

Viragkonyhaborito
Ibolyás szakácskönyv
Rózsás könyv
Levendulás könyv német
ugrás az oldal tetejére