„… ekkor arra gondoltam, hogy neked, aki most húsz egynéhány mérföldnyire tőlem a hintódban ülsz, elől a fullajtároddal és az előlovasoddal, hátul az inasoddal, nincs részed gyönyörűbb látványban, mint amilyen az én szemem elé tárul, s ha van, bizonyos, hogy nem élvezed oly elmerüléssel és elragadtatással, mint én…”

Alphonse Karr német író, francia névvel, aki közvetlen hangú, csevegés-szerű levelekkel mutatja be Utazás a kertem körül című művében a kertjének apró, pici csodáit.

A könyv kedves olvasmányom, nem csak stílusa és további elmélkedésre inspiráló gondolataival, hanem a rokon-lélekség okán is. Jómagam is a kert, és aminket körül vevő természet apró kis csodáira szeretném felnyitni az olvasóim, a hallgatóságom figyelmét. A kert lehet gyönyörűség, lehet egyfajta menedék, amikor az ember úgy érzi, a követhetetlenül változó világban kell egy hely, ahol még érvényesek az igazi értékek. Másfél évtizednyi közéleti tevékenység után visszavonulva egyfajta lélekbalzsam, a testnek és szellemnek is üdítő ez a „kertterápia”, benne a szabadság, a békesség, a nyugalom és az öröm. A természet igazsága.

„… És eszembe jutott mindaz a gazdagság, amit a szegényeknek juttatott az Isten:  a föld, a lágy gyep- és mohaszőnyegével, fáival, virágaival, illataival, az ég, sokféle, káprázatos tüneményeivel, mindaz az örökkévaló nagyszerűség, amit a gazdag nem képes önmaga hasznára gyarapítani, s ami oly magasan áll mindannak, ami megvásárolható…  Arra is gondoltam, hogy mily kevés vágyam és szükségletem van – már pedig ez a legértékesebb, legbiztosabb és legfüggetlenebb jó minden javak között.

És kezemet összekulcsoltam, szememet a fokról-fokra beboruló égboltra emeltem, a szívem megtelt ötömmel örömmel, vidámsággal és hálával, úgy kértem bocsánatot Istentől zúgolódásomért és hálátlanságomért és köszönetet rebegtem mindazért a gazdagságért, amivel elhalmozott.

Este, amikor aludni tértem, nagyon-nagyon sajnáltam a szegény gazdagokat…”

(Aplhonse Karr: Utazás a kertem körül, részlet)

Utazás a kert körül, költészet, irodalom, finom falatok, illatok, gyönyörű képek, beszélgetős délután – akár vetített képekkel, kóstolóval, jeltolmáccsal, zongora- vagy harmonikamuzsikával - szívesen megyek Önökhöz is, ha vágynak rá. Keressenek bátran! rozsakunyho.alkotomuhely@gmail.com

 

 

Könyvajánló

Viragkonyhaborito
Ibolyás szakácskönyv
Rózsás könyv
Levendulás könyv német

Akiket ajánlunk

 

Lifetv logo
 
 Mindenmentes
 
 Noszlopi Finomságok

Ki van itt?

Oldalainkat 99 vendég és 0 tag böngészi

Bejelentkezés

ugrás az oldal tetejére